Vrouwen op de fiets hebben specifieke klachten

Vrouwen op de fiets hebben specifieke klachten

(door Hedwig Neels in Koersklap)

In Koersklap gaat Hedwig Neels, women's health en bekkenbodemspecialist, dieper in op specifieke intieme klachten van vrouwen bij het wielrennen. Ze verzamelde meer dan 1.000 antwoorden op een enquête die inzicht biedt in de aard en de omvang van de ongemakken en de mogelijke remedies. 

Wetenschappelijk onderzoek naar deze klachten is schaars en bijgevolg broodnodig. Wij zijn Hedwig dan ook heel dankbaar voor de voortrekkersrol die zij vervult in dit vakgebied en wij zijn trots dat wij haar onderzoek over zadelpijn en huidverzorging aan de Universiteit Antwerpen (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, MOVANT) mee mogen opzetten en ondersteunen. 

 

LET’S GO DOWN UNDER

 

De bekkenbodem en de vrouwelijke geslachtsdelen zijn twee onderwerpen die nog te vaak onbesproken blijven. Daar willen we graag verandering in brengen. Onderzoek toonde aan dat veel vrouwen hun eigen lichaam down under amper kennen en zich vaak in stilte en met schaamrood op de wangen afvragen wat wel en wat niet normaal is.

 

Dat diezelfde bekkenbodem en vrouwelijke geslachtsdelen of vulva’s bij vrouwen op de fiets serieus under pressure staan, daar twijfelen we niet aan.

 

Hoe langer hoe meer vrouwen krijgen de fietsmicrobe te pakken. Hoe langer hoe meer vrouw-specifieke fietsproducten en -accessoires komen op de markt.

 

WAT ZEGT DE WETENSCHAP?

 

Dat blijkt heel erg tegen te vallen. Tot vandaag zijn er nog niet veel wetenschappelijke studies gepubliceerd over zadelklachten bij vrouwen. Over klachten bij mannen werd meer onderzoek gedaan. Zadelklachten, blaasklachten, een voos gevoel in de genitale regio en zelfs erectieproblemen worden in veel studies onderzocht.

 

Maar welke klachten vrouwelijke fietsers ervaren en wat ze eraan kunnen doen, vinden we niet terug in de wetenschappelijke literatuur. Tijd om daar verandering in te brengen dus. Wetenschappelijk onderzoek doen, dat vergt veel tijd, moeite en geld. Dus alvorens een project op te zetten, wilden we eerst weten waarmee we echt een verschil kunnen maken.

 

We lanceerden online een vragenlijst, met duidelijke doelstellingen: te weten komen welke klachten vrouwen ervaren en wat ze nu reeds doen om die klachten te vermijden of behandelen. Maar vooral ook: welke impact hebben de klachten op vrouwen? Doen die klachten er wel toe? Of liggen ze er niet wakker van?

 

WAT ZEGT DE ENQUÊTE?

 

We verzamelden intussen meer dan 1.000 antwoorden op die allereerste enquête en delen graag al enkele inzichten.

 

98% van alle deelnemers fietst (soms) met klachten. Pijnklachten (bij 89%) en huidirritatie (bij 71%) zijn de meest voorkomende klachten, maar ook zwelling in de schaamlippen (bij 42%) en een voos of tintelend gevoel in de schaamstreek (bij 48%) komen veel voor.

 

De beste tips om deze klachten te voorkomen:

 

  • Leer je lichaam kennen en zoek geduldig naar de beste oplossingen voor jezelf.
  • Trim je schaamhaar kort of scheer het. Maar denk aan de timing: scheer niet vlak voor of na een fietsrit. Epileren is minder geschikt.
  • Gebruik ‘chamois-crème’, ‘zadelcrème’ of vaseline om wrijving te vermijden. Die kan je smeren op je fietszeem en je buitenste schaamlippen.
  • Draag geen ondergoed onder je bib-shorts, om schaafwondjes te vermijden.
  • Zoek een goed zeemvel dat genoeg schokdemping geeft aan je vulva en ook net aan de binnenkant van je zitbeenknobbels, daar waar die zenuwvezels lopen.
  • Vind een goede houding op de fiets en een goed fietszadel.
  • Heb je last van zwelling? Leg na het fietsen eventueel een coolpack tegen je vulva gedurende een tiental minuten.
  • Heb je pijn, wondjes of een zwelling? Ontsmet je huid en wees dan wat voorzichtiger met seks.
  • Verzorg en hydrateer ook de huid van je vulva na een rit, maar gebruik natuurlijke producten (b.v. Shinncare).
  • Gebruik geen agressieve was- of doucheproducten, maar enkel vrouwvriendelijke wasgels of crèmes die je pH niet te fel verstoren.
  • Blijf na het fietsen niet rondlopen met een natte bezwete zeem. Dat is een broeihaard voor bacteriën en kan infecties of schimmels veroorzaken.
  • Was je fietsbroek na iedere rit, eveneens om een broeihaard van bacteriën te voorkomen. Vermijd wasverzachter, die is te agressief voor je intieme zone.
  • Tintelingen? Voos gevoel? Ga geregeld op de trappers staan en zoek een betere houding of zadel.

 

Met deze trucs kan je al heel wat klachten verminderen. Desondanks heeft 60% van alle vrouwen die soms met klachten fietsen nog geen ideale oplossing gevonden. Na verder doorvragen naar de impact van deze klachten, leren we dat sommige vrouwen het niet zo erg vinden, maar dat één op de twee door de klachten minder seksueel actief is en vaker negatieve gevoelens van schaamte en ongemak ervaart. 28% van de deelnemers gaf ook aan dat ze door de klachten minder fietsen of zelfs helemaal niet meer.

 

WERK AAN DE WINKEL

 

Deze intieme klachten moeten we absoluut beter bespreekbaar maken binnen de vrouwelijke wielerwereld. Met The Women Peloton en The Pelvic Floor willen we gedaan krijgen dat vrouwen goed voor hun eigen lichaam kunnen zorgen en met plezier blijven fietsen.

 

MEER WETEN?

 

Lees dan nog meer tips in ‘Velo vrouwen’, een boek boordevol tips voor vrouwelijke fietsers, door Elke Bleyaert en team (Lannoo) of bezoek de online platformen www.thewomenpeloton.be en www.thepelvicfloor.be (ook op Instagram en Facebook).

 

WIE IS HEDWIG NEELS

 

De auteur van deze bijdrage, Hedwig Neels, is women’s health en bekkenbodemspecialist aan de Universiteit Antwerpen en klinisch actief in het UZA. Ze is de oprichter van The Pelvic Floor, een online platform om het taboe over bekkenbodemproblemen te doorbreken, auteur van ‘Het bekkenbodemboek’, enthousiaste expert op het platform The Women Peloton en fervent fietsster.

 

MEE HET VERSCHIL MAKEN

 

Wielerteam of sponsors die willen bijdragen aan baanbrekend en belangrijk onderzoek kunnen contact opnemen met Hedwig Neels van The Pelvic Floor via info@thepelvicfloor.be.

Terug naar blog