index
x

Incontinence Associated Dermatitis (IAD) of incontinentie-geassocieerde dermatitis is een vorm van contact dermatitis (huidontsteking) die wordt veroorzaakt door fecale (stoelgang) en/of urinaire incontinentie. Deze aandoening kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven en vereist specifieke zorg en aandacht.

Prevalentie van IAD

De prevalentie van alle types incontinentie vanaf 65 jaar is geschat op 28%. Hiervan heeft ongeveer de helft last van IAD. Dit wijst op een aanzienlijk aantal mensen dat mogelijk getroffen wordt door deze huidaandoening (1).

Symptomen van IAD

De symptomen van IAD kunnen variëren afhankelijk van de huidskleur en de ernst van de aandoening.

• Mensen met een lichte huid: roodheid (erythema) van roze tot rood.
• Mensen met een donkere huid: de huid kan bleker, geel, donkerder, paars of donkerrood worden.
• Algemene symptomen: diffuse of eerder onregelmatige roodheid, zwelling, blaasjes (vesikels), grote blaren (bullae), huiderosie, en infectie. IAD kan een groot, onregelmatig afgelijnd gebied bestrijken en veroorzaakt vaak ongemak, pijn, branderigheid, jeuk en tintelingen.

Oorzaken van IAD

IAD wordt veroorzaakt door blootstelling aan urine en/of ontlasting, wat leidt tot chemische irritatie van de huid.

 Urineverlies: Ureum in de urine wordt door huidbacteriën omgezet in ammoniak, wat alkalisch is en de pH-waarde van de huid verhoogt.

 Stoelgangverlies: Irritatie door fecale inhoud.

Symptomen zijn het meest uitgesproken wanneer zowel urine- als stoelgangverlies aanwezig zijn.

Bijkomende Triggers

Er zijn verschillende factoren die de symptomen van IAD kunnen verergeren:

 Gebruik van occlusieve producten (zoals strak ondergoed en maandverbanden).

 Verminderde lichaamsbeweging.

 Slechte huidconditie (door aandoeningen zoals diabetes, gebruik van steroïden, of ulceraties).

 Onvermogen om zichzelf te verschonen.

 Bepaalde medicatie (zoals antibiotica en immunosuppressiva).

Behandeling van IAD

De behandeling van IAD begint bij een juiste diagnose en het aanpakken van de oorzaken. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de symptomen te verlichten en verdere irritatie te voorkomen:

 

 

1. Raadpleeg een specialist: Dit is essentieel voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling.

2. Neem de oorzaak aan: Dit omvat het vermijden van triggers zoals urineweginfecties en het gebruik van producten met super absorberend polymeer in plaats van gewone maandverbanden.

3. Vermijd occlusie: Draag loszittend ondergoed en kleding om frictie en een vochtig milieu te voorkomen. Als inlegkruisjes gebruikt worden, moeten alle gebruikte zalven eerst volledig ingetrokken zijn in de huid. Zoniet, zal de crème op de huid de opname van urine of stoelgang in het inlegkruisje verhinderen.

4. Vermijd huidcontact met urine en/of stoelgang: Gebruik barrièreproducten om de huid te beschermen zoals de Intimate Oil Spray Protect & Repair van Shinncare.

5. Vermijd het gebruik van droog toiletpapier.

6. Vermijd mechanische frictie bv tijdens het wassen of toiletbezoek

7. Vermijd zeep en water

8. Vermijd te veel lagen: Dit kan frictie en verhoging van de temperatuur veroorzaken, wat een vochtig milieu bevordert en ventilatie tegenwerkt.

9. Draag geen ondergoed waar mogelijk (bijvoorbeeld 's nachts).

10. Geef de voorkeur aan katoenen of zijden ondergoed: Dit is zachter voor de huid en bevordert ademend vermogen.

11. Ververs dagelijks ondergoed: Dit helpt om de huid schoon en droog te houden.

12. Indien inlegkruisjes gebruikt worden, moeten deze regelmatig vervangen worden. Stoelgang of urine kan door het inlegkruisje dicht tegen de huid gehouden worden. Bovendien kunnen warmte en vocht, in de hand gewerkt door het inlegkruisje, de huidbarrière aantasten. Daarom is het goed, waar mogelijk, deze of te vermijden, of heel regelmatig te vernieuwen bij gebruik.

13. Drink voldoende water en hanteer een gevarieerd dieet inclusief proteïnen, fruit en groenten.

Gestructureerde huidverzorging

Een gestructureerde huidverzorging kan helpen om de symptomen van IAD te verminderen en de huid te herstellen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 

 

1. Reinig de huid na elke episode van incontintentie zo snel mogelijk. Gebruik een reinigingsproduct met dezelfde pH-waarde als de intieme regio zoals de Intimate Prebiotic Wash van Shinncare. Vermijd het gebruik van droog toiletpapier.

2. Bescherm: Breng een barrièreproduct aan op de huid om direct contact met urine en ontlasting te vermijden. De Intimate Oil Spray Protect & Repair van Shinncare is een herstellende en verzorgende barrière olie.

3. Herstel: Gebruik producten die helpen om de lipiden barrière van de huid te herstellen. Hier kan de Intimate Oil Spray Protect & Repair van Shinncare bij helpen.

Het is belangrijk om hierbij begeleiding van een specialist te krijgen om de juiste producten en methoden te kiezen die passen bij jouw situatie.

 

 

Conclusie

Incontinentie-geassocieerde dermatitis is een veelvoorkomende en vaak pijnlijke aandoening die een zorgvuldige en specifieke aanpak vereist. Door de juiste producten te gebruiken en triggers te vermijden, kun je de symptomen van IAD effectief beheersen en je huid gezond houden. Raadpleeg een specialist voor gepersonaliseerd advies en ontdek hoe je je comfort en welzijn kunt verbeteren bij het behandelen van IAD.

Ontdek hier onze betrouwbare producten die je kunnen helpen bij intieme klachten gelinkt aan incontinentie.

Bronnen:
(1) Gray and Giuliano, 2018