Het is een zekerheid... Als je een vrouw bent zal je op een bepaald punt in jouw leven in de menopauze komen.
In België verkeren er 370.000 vrouwen in de perimenopauze en 310.000 vrouwen in de menopauze. Begrijpen wat je kan verwachten, wat de symptomen zijn en hoe je ermee kan omgaan zal je helpen om jezelf goed te voelen in deze fase van je leven zodat jij #menoproud kan zijn.
Wat gebeurt er?
Bij de geboorte bevatten de eierstokken gemiddeld één tot twee miljoen eicellen, op het moment van de menopauze zijn dat er nog 1000. Als er onvoldoende eicellen aanwezig zijn, is er geen eisprong meer en is men niet langer vruchtbaar. Daarnaast neemt vanaf het 40ste levensjaar de productie van oestrogeen en progesteron af. Deze twee hormonen die voordien in evenwicht waren, komen zo in een disbalans terecht wat de oorzaak vormt voor tal van klachten.
De menopauzale stadia
Dit zijn de verschillende fases die een vrouw doormaakt van de vruchtbare periode, gekenmerkt door regelmatige cycli, met maandelijkse menstruatie, naar een toestand van uitputting van de eierstokken waarbij het aantal eicellen drastisch afneemt en de hormoonproductie erg verlaagd is.
Fase 1: de perimenopauze (46-51 jaar)
Deze fase gaat aan de ‘echte’ menopauze vooraf. Het is de ‘overgangsfase’ tussen de ‘vruchtbare’ periode en het volledig uitblijven van de menstruatie.
Tijdens deze fase is er een aanzienlijke daling van het aantal eicellen en volgen periodes van hoge– en lage hormoonniveaus elkaar snel op. Dit resulteert in onregelmatige cycli (korter, langer, hevigere bloedingen, weinig tot geen bloedverlies, etc), klachten ten gevolge van hormonale tekorten (slecht slapen, opvliegers, stemmingswisselingen …) en klachten ten gevolge van teveel hormonen (hevige bloedingen, borstspanning …). Deze fase kan jaren duren.
Fase 2: de menopauze (gem. 52 jaar)
Wanneer een vrouw twaalf maanden niet meer heeft gemenstrueerd, zonder andere verklaring, spreekt men van de menopauze. De gemiddelde leeftijd van de laatste menstruatie is 51 jaar. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 52 jaar.
Dit is de fase die het einde van de menstruatie en dus ook de vruchtbaarheid markeert. In deze fase probeert het lichaam te wennen aan de lage hormoonspiegels wat voor veel vrouwen gepaard gaat met klachten. Ongeveer 80% van de vrouwen wordt hiermee geconfronteerd.
Vaak voorkomende klachten zijn:
• Opvliegers (60% - 70% van de vrouwen)
• Slaapstoornissen en stemmingswisselingen
• Gewichtstoename
• Vaginale droogte (30% - 50% van de vrouwen)
• Urineweginfecties en incontinentie
Fase 3: de postmenopauze (52-54 jaar)
De postmenopauze is de periode na het intreden van de menopauze. Bij vele vrouwen zullen na een tijdje de overgangsklachten afnemen.
In deze fase nemen de hormoonniveaus geleidelijk verder af tot ze stabiliseren. Het lichaam geraakt steeds meer gewend aan deze nieuwe realiteit en bij de meeste vrouwen nemen de klachten tussen de 54 jaar en 60 jaar dan ook drastisch af. Wat echter niet verdwijnt is de veroudering van de huid en de slijmvliezen. Over het hele lichaam wordt de vetmantel die ons lichaam beschermt tegen dehydratatie minder efficiënt wat leidt tot irritatie en jeuk, ook van de intieme huid. Daarnaast resulteert het verlaagd oestrogeenniveau in uitdroging van het vaginale slijmvlies. Dit is de oorzaak van vulvovaginale atrofie met de gekende symptomen zoals vaginale droogheid, jeuk, branderigheid en vaak ook pijnlijke betrekkingen (dyspareunie).
Wens je meer informatie te ontvangen over de menopauze? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Voor meer informatie over onze menopauze producten, klik dan op de link hieronder.